15 Μαΐου 2018

 

Απολογισμός Διοικητικού Συμβουλίου Ομόνοιας Αραδίππου 2017-2018

 

Αγαπητά Μέλη,

                             Ακόμη μια χρονιά του σωματείου μας λήγει απόψε με την πραγματοποίηση της Ετήσιας Γενικής μας Συνέλευσης. Τα όσα διαδραματίζονται στην Ομόνοια κάθε χρόνο, κάθε μέρα, κάθε στιγμή είναι πάρα πολλά. Θα προσπαθήσω όμως σε γενικές γραμμές να αποτυπώσω την περίοδο 2017-2018.

 

Μετά την εκλογική Συνέλευση της 5ης Μαΐου 2017, το νέο Διοικητικό Συμβούλιο, αφού καταρτίστηκε σε σώμα, στις πρώτες του συνεδρίες το απασχόλησαν θέματα που περιστρέφονταν περισσότερο στους πιο κάτω άξονες.

·        Τα οικονομικά του Σωματείου – οικονομική εξυγίανση

·        Ο προγραμματισμός της επόμενης ποδοσφαιρικής περιόδου 2017-2018

·        Η συντήρηση και εκσυγχρονισμός των υποδομών του σωματείου

·        Η λειτουργία του Σωματείου με τα νέα δεδομένα που ολοένα θέλουν το κάθε σωματείο να υποβάλλεται σε αυστηρότερο έλεγχο

 

Πρώτο μέλημα του Διοικητικού Συμβουλίου ήταν η εξέταση των οικονομικών δυνατοτήτων που έχει το Σωματείο και οπωσδήποτε να κινηθεί μέσα σε αυτά τα πλαίσια. Ταυτόχρονα έγινε μια τεράστια προσπάθεια και συνέχισε πιο εντατικά τις επαφές του με τις τράπεζες, κυρίως την ΣΠΕ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ με στόχο το διακανονισμό των δανείων που έχουμε. Παρ΄ όλο που υπήρξε συμφωνία για το διακανονισμό και από τις αρχές του 2018 έχουμε δώσει όλα τα απαραίτητα έγγραφα οι εγγυητές οι οποίοι λειτουργούν εκ μέρους του σωματείου, η τράπεζα χρονοτριβεί. Στην πίεση που ασκήσαμε η απάντηση που πήραμε πρόσφατα είναι ότι βρίσκονται προς το τέλος των διαδικασιών και της ετοιμασίας των απαραίτητων εγγράφων για υπογραφή. Πιστεύω και ελπίζω ταυτόχρονα στη διάρκεια του επόμενου μήνα να μας καλέσουν για να λήξει αυτό το ζήτημα. Φυσικά κάνοντας αυτό το διακανονισμό της αναδιάρθρωσης των χρεών, πρώτιστο μέλημα της Ομόνοιας μελλοντικά θα πρέπει να είναι η εξασφάλιση της δόσης για την αποπληρωμή της νέας συμφωνίας.

 

Όσον αφορά τη θητεία του Δ.Σ. που έχουμε διανύσει κινηθήκαμε σε ένα προϋπολογισμό των δυνατοτήτων μας και κατορθώσαμε, αφού καλύψαμε οικονομικές εκκρεμότητες της προηγούμενης χρονιάς 2016-2017, να ισοσκελίσουμε τα έσοδα με τα έξοδα και αν υπάρχουν εκκρεμότητες είναι αμελητέες.

Θα μου ήταν αδιανόητο να μην αναφέρω ότι μετά από διαχρονικές προσπάθειες προχωρήσαμε σε συμφωνία με την Εκκλησιαστική Επιτροπή του Απ. Λουκά και στο τέλος του 2017 αγοράσαμε τη γη στην οποία βρίσκεται κτισμένο το οίκημά μας από το 1968. Με αυτή μας την κίνηση αποκτήσαμε πλέον τον τίτλο ιδιοκτησίας του σωματείου και η Ομόνοια πρόσθεσε στην περιουσία της περίπου €600.000. Θέλω να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες πρώτιστα προς τον πρόεδρο και τα μέλη της Εκκλησιαστικής Επιτροπής του Απόστολου Λουκά, τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Κιτίου κ.κ. Χρυσόστομο γιατί χωρίς την καλή τους θέληση και την κατανόηση που έδειξαν δεν θα μπορούσε να καταστεί εφικτή αυτή η πράξη. Θέλω επίσης να ευχαριστήσω θερμά τον Δήμαρχό μας γιατί η συμβολή του ήταν ουσιαστική. Ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ αξίζει στις δεκάδες μέλη και φίλους της Ομόνοιας τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό, οι οποίοι στο κάλεσμά μας για οικονομική ενίσχυση του όλου εγχειρήματος πρόθυμα πρόσφεραν τον πολύτιμο οβολό τους καταστώντας έτσι το σωματείο νοικοκύρη μέσα στο ίδιο το σπίτι του.

 

Στο νέα ποδοσφαιρική περίοδο 2017-2018, το νέο Δ.Σ. έχοντας σαν πικρή ανάμνηση την περίοδο 2016-2017 και τα προβλήματα που συναντήσαμε σαν ομάδα με τον κίνδυνο υποβιβασμού μέχρι το τελευταίο παιχνίδι, βγήκαμε στο κυνήγι για εξεύρεση νέου προπονητή. Επιλέξαμε να συνεργαστούμε με τον Μαρίνο Σατσιά, γνωστό στο κυπριακό ποδοσφαιρικό στερέωμα. Πήραμε θεωρώ το ρίσκο της παρθενικής παρουσίας του ως προπονητή στη Β΄ Κατηγορία, γιατί εμπιστευτήκαμε τις γνώσεις του σε ένα ψηλό επίπεδο ποδοσφαίρου, ως επίσης και τη δίψα του για διάκριση. Ο νέος προπονητής συνέταξε την προπονητή του ομάδα με συνεργάτες, τον Μάριο Χριστοφίδη ως βοηθό, τον Νίκο Θεοφάνους ως Γυμναστή, τον Αντρέα Πάρτο ως προπονητή τερματοφυλάκων, ως επίσης και τον Χάρη ως μασέρ, ο οποίος βρισκόταν επί καθημερινής βάσεως στις προπονήσεις.   Με ένα λογικό προϋπολογισμό και έχοντας νωπές τις πικρές μνήμες του 2016-2017 κτίστηκε ένα σύνολο βασισμένο τόσο στην εμπειρία όσο και στο νεανικό στοιχείο με στόχο τη δημιουργία μιας αξιόμαχης και πρωταγωνιστικής ομάδας, έχοντας στο μυαλό την πρώτη εξάδα της Β΄ Κατηγορίας.

Η ομάδα μας μπήκε στο νέο πρωτάθλημα εξαιρετικά και μέχρι τον Α΄ γύρο διέγραψε μια ονειρική πορεία κάνοντας εχθρούς και φίλους να την θαυμάζουν. Για μεγάλο χρονικό διάστημα φιγούραρε πρώτη στο βαθμολογικό πίνακα και μας έκανε όλους να ονειρευόμαστε τη μία και μοναδική θέση που οδηγούσε στην Α΄ Κατηγορία. Στα κρίσιμα όμως παιχνίδια στο τέλος του Α΄  Γύρου δεν καταφέραμε να φέρουμε τα ποθητά αποτελέσματα δίνοντας την ευκαιρία στα λεγόμενα φαβορί του πρωταθλήματος με πολλαπλάσιο προϋπολογισμό να πάρουν το προβάδισμα το οποίο κράτησαν μέχρι τέλους. Μπορούμε να πούμε ότι, παρά την απογοήτευση που επικράτησε στον Β΄ γύρο, η ομάδα πέτυχε τους αρχικούς της στόχους και ταυτόχρονα έδωσε αρκετές ευκαιρίες σε νεαρούς να έχουν ένα πολύ σημαντικό ποσοστό συμμετοχής που ξεπερνά το 50% του συνολικού χρόνου της ομάδας. Οι νεαροί δικαίως απέδειξαν ότι μπορούμε να τους υπολογίζουμε για το μέλλον και αν συνεχίσουν με τον ίδιο ζήλο, υπομονή, επιμονή και σκληρή δουλειά η ομάδα θα δει ακόμη καλύτερες μέρες. Εδώ πρέπει να αναφέρουμε ότι το απελθόν Δ.Σ. αξιολογώντας τη συνεργασία της με την Τεχνική Ομάδα και αφού ζύγισε τόσο τα καλά όσο και τα ελαττώματα, αποφάσισε να ανανεώσει αυτή τη συνεργασία για τη νέα χρονιά 2018-2019 στην οποία θα μπούμε σε ένα δύσκολο και μακρύ  πρωτάθλημα με 16 ομάδες και όπως δείχνουν οι μέχρι τώρα πληροφορίες να ανεβαίνουν 2 ομάδες στην Α΄ κατηγορία και να κατεβαίνουν 4 στη Γ΄ Κατηγορία. Ήδη η τεχνική ηγεσία έπιασε δουλειά και η φιλοσοφία της είναι να στηριχτεί σε ένα μεγάλο ποσοστό στο ρόστερ της φετινής ομάδας εμπλουτίζοντάς το και με άλλους ποιοτικούς ποδοσφαιριστές με στόχο στο νέο πρωτάθλημα να παρουσιαστούμε δυνατότεροι και πιο διεκδικητικοί. 

 

Στη φετινή χρονιά μετά από αλλαγές στα πρωταθλήματα νέων δημιουργήθηκε για πρώτη φορά ομάδα των Κ-19, η οποία αγωνίστηκε στην πρώτη κατηγορία Κ-19 στη θέση της ομάδας των Κ-21 που είχε καταφέρει την προηγούμενη χρονιά να ανεβεί στην Α΄ κατηγορία. Με προπονητή τον Θανάση Πούλλο αυτή η ομάδα τα βρήκε σκούρα σε ένα πρωτάθλημα ψηλού επιπέδου το οποίο διεξαγόταν την ίδια ώρα και μέρα που έπαιζε η Α΄ ομάδα. Μπορώ να πω ότι βρεθήκαμε ανέτοιμοι σε αυτό το πρωτάθλημα, «ξυπόλητοι στα αγκάθια», ίσως να αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα με φυσικό επακόλουθο την υποβάθμιση των Κ-19 στη Β΄ Κατηγορία.

Στο αντίστοιχο Παγκύπριο Προαιρετικό Πρωτάθλημα των Κ-16, η ομάδα μας με προπονητή τον Μάριο Ιωάννου κατάφερε μετά από ένα μακρύ πρωτάθλημα να κόψει πρώτη το νήμα και να πάρει πανάξια το πρωτάθλημα κάνοντας μας τόσο εμάς, τους γονείς και φίλους της Ομόνοιας Αραδίππου περήφανους για ακόμη μια φορά. Συγχαίρουμε θερμά τον προπονητή, τους νεαρούς μας ποδοσφαιριστές και όσους ήταν δίπλα σε αυτή την ομάδα. Τους ευχόμαστε ακόμη πιο ψηλά και τους παροτρύνουμε να συνεχίσουν με όρεξη γιατί τους περιμένουν ακόμη πιο δύσκολα πρωταθλήματα.

Στο Παγκύπριο προαιρετικό Πρωτάθλημα Κ-14, η νεαρή μας ομάδα με προπονητή τον έμπειρο Βαλεντίν Ιγνάτοφ άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις για την προσπάθεια των παιδιών να παρουσιάζουν καλό και ορθόδοξο ποδόσφαιρο αναδεικνύοντας έτσι το ταλέντο τους και αφήνοντας αισιόδοξα μηνύματα για το μέλλον.

Στις ακαδημίες μας με προπονητές τον Τάσο Αλαμπρίτη, Γιώργο Φιλίππου και Αντρέα Αντρέου συμμετείχαμε αντίστοιχα στα πρωταθλήματα Grassroots των Κ-12, Κ-11 και Κ-10, με τις ηλικίες του 2006, 2007, 2008-2010. Στις Ακαδημίες εργοδοτήθηκαν επίσης, ο Αντρέας ο Πάρτος ως προπονητής Τερματοφυλάκων, η Κατερίνα Χριστοφή στο γραφείο και ως συντονιστής και συνεργάτης των ομάδων ο Πήτερ Φίλιπς. Σ΄ αυτό το σημείο θα πρέπει να πω ότι οι ακαδημίες μας έχουν αναβαθμιστεί αρκετά τα τελευταία χρόνια. Προσπαθούμε χρόνο με τον χρόνο να βελτιωνόμαστε αλλά ακόμη χρειάζεται αρκετή δουλειά γιατί οι απαιτήσεις είναι ψηλές και ο ανταγωνισμός αδυσώπητος. Η Ομόνοια χρειάζεται τη στήριξη και υποστήριξη όλων σε αυτό τον τομέα. Χρειαζόμαστε έμψυχο υλικό, ποδοσφαιριστές να στελεχώνουν τις ομάδες μας. Πρέπει να γίνει μια εκστρατεία από όλους εμάς που αγαπούμε την ΟΜΟΝΟΙΑ να πείσουμε τα μέλη και φίλους μας να φέρουν τα παιδιά τους στις Ακαδημίες μας, γιατί χωρίς ακαδημίες το σωματείο μας δεν έχει μέλλον.   

 

Όσον αφορά τις αθλητικές υποδομές μας, έχοντας στο μυαλό μας ότι θα πρέπει να προσφέρουμε τις καλύτερες συνθήκες για την εξυπηρέτηση των ομάδων μας, προσπαθήσαμε από την αρχή της περιόδου να τις αναβαθμίσουμε. Πρώτιστα αναβαθμίστηκε ο αγωνιστικός χώρος, ενώ προχωρήσαμε και στις απαραίτητες ανακαινίσεις στις εγκαταστάσεις Πέτρος Κουντουρής, με την προσθήκη δεξαμενής για υδρομασάζ και τη δημιουργία νέων ντουζ και τουαλέττας για καλύτερη εξυπηρέτηση των παιδικών ομάδων μας. Επίσης προχωρήσαμε στην ανακατασκευή και ανανέωση του ηλεκτρικού μας δικτύου μα αντικατάσταση των πυλώνων φωτισμού και εμπλουτισμό του υφιστάμενου φωτισμού με νέους προβολείς. Εδώ θα πρέπει να ευχαριστήσω θερμά όσους εργάστηκαν σκληρά και αφιλοκερδώς για την αποπεράτωση των έργων τόσο των μέλών του Δ.Σ. όσων και αυτών που αγαπούν το Σωματείο. Χωρίς να με παρεξηγήσουν οι υπόλοιποι παίρνω το ρίσκο να ευχαριστήσω ειδικά την ‘’ψυχή των αλλαγών’’, τον Αντώνη Κυριάκου αλλιώς Τσιαμπάρτα και τους αδελφούς Πάρτου οι οποίοι σε ότι χρειαζόμαστε στις εγκαταστάσεις πρόθυμα είναι δίπλα μας. Στις υποδομές μας χρειάζονται να γίνουν αρκετά, ειδικά σε ότι αφορά θέματα περίφραξη ενώ σιγά σιγά θα πρέπει να αρχίσουμε να τολμούμε να προσθέτουμε και άλλα τεμάχια γης στην υφιστάμενη περιουσία μας.  

 

Τέλος σαν ΟΜΟΝΟΙΑ Αραδίππου πρέπει και νιώθουμε περήφανοι γιατί μέσα σε από αυτή δραστηριοποιείται ο Πολιτιστικός μας Όμιλος με πάμπολλες πολιτιστικές, κοινωνικές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις προσφέροντας στα μέλη μας και στην ευρύτερη κοινωνία την άλλη διέξοδο, την υγιή, την ψυχωφελή, τόσο σε όλους μας όσο και στα παιδιά μας. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το Γυναικείο  Τμήμα της Ομόνοιας προσφέροντας στο γυναικείο πληθυσμό της Αραδίππου και όχι μόνο τα μέγιστα και τις ευκαιρίες για διαλέξεις, θεατρικές παραστάσεις και επιπρόσθετη ψυχαγωγία εμπλουτισμένη με γνωριμία πολιτιστικών προορισμών της Κύπρου. Εκφράζω σε όλα μέλη και στελέχη των Διοικητικών αυτών Επιτροπών την ευγνωμοσύνη και τα συγχαρητήρια της Ομόνοιας Αραδίππου για όλη αυτή την ανιδιοτελή προσφορά. Τους παροτρύνω δε να συνεχίσουν με τον ίδιο ζήλο για να συνεχίσουν να κάνουν όλους τους Ομονοιάτες να νιώθουν περήφανοι γιατί ανήκουν σε αυτό το Σωματείο. 

 

Πριν κλείσω θα μου ήταν αδιανόητο να μην επισημάνω σε όλους ότι το σωματείο μπαίνει σε άλλα μονοπάτια, ειδικά μετά τη νέα νομοθεσία που αφορά την υπόσταση και τα καταστατικά των σωματείων. Ήδη είμαστε αναγκασμένοι να επικαιροποιήσουμε το καταστατικό μας ώστε να συνάδει με τη νέα νομοθεσία και θα πρέπει όσοι εμπλεκόμαστε σε αυτό να κάνουμε όλες τις δέουσες ενέργειες ώστε να διασφαλίσουμε τη λειτουργία και επιβίωσή του. Ταυτόχρονα θα είμαστε υποχρεωμένοι για αυστηρότερους ελέγχους τόσο από το κράτος όσο και από την Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου ώστε να είμαστε πλήρως εναρμονισμένοι με τα κριτήρια της ΟΥΕΦΑ. Σε ένα άμεσο τέτοιο στόχο θα πρέπει να οργανώσουμε και στελεχώσουμε ένα Γυναικείο Τμήμα ποδοσφαίρου. Είναι ένα εγχείρημα που θα πρέπει σύντομα να το υλοποιήσουμε. Και είναι ίσως καιρός να δούμε στο Διοικητικό Συμβούλιο και το Γυναικείο φύλο, κάτι το οποίο θα πρέπει να λάβουμε υπόψη στην επικαιροποίηση του καταστατικού.

 

 

Σαν επιστέγασμα του απολογισμού θα ήταν μεγάλη παράλειψη να μην ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου όσους με οποιοδήποτε τρόπο βοήθησαν και στήριξαν τη μεγάλη προσπάθεια του απελθόντος διοικητικού Συμβουλίου. Πρώτιστα μεγάλες ευχαριστίες στον Δήμαρχο και στους δημοτικούς συμβούλους, οι οποίοι σε όλες μας τις ενέργειες ήταν άξιοι συμπαραστάτες και ενισχυτές.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον μεγάλο μας χορηγό REISSWOLF και στον διευθυντή της Μάρκο Ελευθερίου για την πολύτιμη συνεισφορά του στο έργο μας. Ευχαριστίες επίσης εκφράζουμε και στους άλλους χορηγούς των στολών μας τις εταιρείες BELLE MEAT, το café COFFE SWEET, τη Makita, τη MIDEA, τη MULTIFLOW. Οι χορηγίες των πιο πάνω εταιρειών ήταν ανεκτίμητες και τους θέλουμε και φέτος κοντά μας.

Εκφράζω ακόμη ευχαριστίες σε όλες τις εταιρείες και φίλους που μέσω των διαφημιστικών πινακίδων στο γήπεδο έβαλαν και αυτοί το δικό τους λιθαράκι στην όλη προσπάθεια.

Ένα τεράστιο ευχαριστώ στον λογιστή της Ομόνοιας Κώστα Χριστοφόρου, ο οποίος αφιλοκερδώς προσφέρει και μας ανέχεται στα λογιστικά, ενώ η βοήθειά του στην υποβολή των κριτηρίων της ΟΥΕΦΑ είναι ανεκτίμητη

Μεγάλη η ευγνωμοσύνη μας, σε εσάς τα μέλη και φίλους της ΟΜΟΝΟΙΑΣ οι οποίοι όλη τη χρονιά υπερβάλατε εαυτόν στηρίζοντας τις προσπάθειες του Διοικητικού Συμβουλίου ώστε να επιστεγασθούν αυτές με τη μεγαλύτερη επιτυχία.

 

Τέλος θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου προς όλα τα μέλη  του Διοικητικού Συμβουλίου για την αγαστή συνεργασία καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς για επίτευξη των στόχων που θέσαμε. Να μου επιτραπεί ΄μως χωρίς παρεξήγηση να δώσω τις ιδιαίτερες μου ευχαριστίες προς τον γενικό αρχηγό Δώρο Στυλιανού και τον Γενικό Γραμματέα Λοΐζο Ττεραλλή οι οποίοι πήραν στους ώμους του το μεγαλύτερο ποσοστό του φόρτου εργασιών του Διοικητικού Συμβουλίου.

 

Όσο για εμένα στέκομαι ενώπιόν σας πανέτοιμος για αποχώρηση, ως σύκο ψημένο ή μάλλον, ως σύκο παστελλωμένο έτοιμο για να πέσει. Τα χρόνια πέρασαν και σιγά σιγά επέρχεται η κόπωση, πέφτει ο ενθουσιασμός και χρειάζεται το νέο αίμα για τολμηρές καινοτόμες κινήσεις να συνεχίσουν την αένναη πορεία της ΟΜΟΝΟΙΑ.

 

Πάντα θα το λέω. Η ΟΜΟΝΟΙΑ και το κάθε σωματείο στηρίζει την επιβίωση και την πορεία του στο χρόνο πρώτιστα στα στελέχη και ύστερα σε όλους τους υπόλοιπους. Γι΄ αυτό ενισχύστε το στράτευμα των στελεχών για να μπορεί και το σωματείο να βλέπει ελπιδοφόρα το μέλλον.

 

Ευχαριστώ για την υπομονή σας.